HANDLEKURV

VirtueMart
Kurven din er tom.

KUNDE LOG IN


ØKOLOGI

Økologisk er sunnere for deg, for arbeider og for miljøet. Nordvestpassasjen velger foregangsmerker som tar hensyn til hele produksjonsprossessen, dvs fra dyrking til innfarging og bearbeiding.
Bomull er en lite miljøvennelig råvare, blant annet kreves enorme vannmengder. Men bomull er det vanligste materialet, og derfor velger vi økologisk bomull.

Hemp, silke, tresilke, bambus og banangarn er luksuriøse og myke naturmaterialer som også inngår i kolleksjonene til de forskjellige merkene vi har, i tillegg til tech-materialer som bl.a resirkulert polyester.


Ved økologisk dyrkning plikter bonden å ikke bruke kjemisk-syntetiske sprøytemidler, ei heller kunstgjødsel, vekstregulerende midler eller kjemikalier for avløving. Sertifisert økologisk produksjon innebærer også mange etiske produksjonsprinsipper og dermed mer rettferdig handel-
Slik er det også et verktøy for sosial endring, ikke bare en landbruksmetode. Blant annet er bøndene med økologisk sertifisering sikret en merpris på mellom 20 og 50%.

GOTS, Global Organic Textile Standard

GOTS er en verdensomspennende sertifisering/standard.
Denne omfatter kriterier gjeldene for innhøsting av råmaterialer til miljømessig og sosial ansvarlighet.
Standarden gjelder for fibre, garn, stoff og klœr, og dekker produksjon, bearbeiding, fremstilling, innpakning, merking, eksport, import og distribusjon.
Organic: Innebœrer at det må vœre minst 95% økologiske fibre.
Made with organic: Minst 70% økologiske fibre i plagget.

 

ETISK HANDEL

Bruk den forbrukermakten du har! Ved å kjøpe rettferdig handel produkter er du med på å sende den beskjeden som stadig flere forbrukere gjør: Vi vil ha rettferdighet i det det globale handelssystemet. Du forteller også bedrifter at interessen for rettferdig handel vokser, og at vi som forbrukere befaler moteindustrien gjøre om på sine handelsrutiner.

Sertifisering av klær er en kompleks prosess: Råvaren f.eks bomull har mange ledd i produsjonen fra frø til ferdig produkt. Fra dyrking, til trådspinning, til vevearbeide, til stoff, til innfargingen og til sist sying til plagg.

FAIRTRADE er er internasjonal og uavhengig merkeordning for råvarehandel mellom bønder og plantasjer i utviklingsland og importører i Nord.
Herunder kommer f.eks jordbruksprodukter som bomull, kaffe, te, sukker og kakao.
De internasjonale Fairtrade-standardene for rettferdig handel og bærekraftig produksjon dreier seg kort oppsummert om:

  • Rettferdig råvarebetaling som dekker produksjonskostnader og gir bedre økonomiske villkår.
  • Langsiktige handelsavtaler som gir forutsigbarhet rundt inntekt.
  • Beskyttelse av miljøet og forbedringer av bøndenes og arbeidernes arbeidsforhold. Det oppmuntres til økologisk produksjon.
  • Demokratiske prosesser og medbestemmelsesrett på arbeidsplassen, med et spesielt fokus på styrking av kvinners posisjon.
  • Premium som kan brukes til utvikling av relevante prosjekter i lokalsamfunnet.

FAIR TRADE: Dette er en sosial bevegelse bestående av fair trade ko-operativ, eksportører, importører, butikker, nasjonale og regionale fair trade nettverk, samt fair trade støtteorganisasjoner. Ofte er bedriftene medlemmer av WFTO, som også har sin egen merkeordning, FTO, som anerkjenner registrerte fair trade organisasjoner. ( I motsetning til FLO, som gir ut Fairtrade stempelet til produkter)